Diskuse pod články

Předplatitelé magazínu mají možnost diskutovat ve fóru přímo pod každým článkem. Fórum je zobrazeno pouze v případě, že je uživatel přihlášený na stránkách.

Nepřehlédněte

16.02.2013 | 10% sleva pro předplatitele magazínu na celý sortiment knih a nahrávek.

03.02.2013 | Z důvodu změny Klubu Agape na Magazín Agape byla aktualizována Pravidla používání služby. Předplacené členství v klubu bylo automaticky převedeno na předplatné magazínu ve stejné délce trvání.

21.11.2010 | Právě jsme zavedli novinku Kolektivního léčivého působení na člověka.

Antonín Červený - Pozvánka na křest nové knihy

    Akademickou malířku Jarmilu Lorencovou jsme představili našim čtenářům v Občasníku 3/2004. V té době jsem s ní již v oblasti umění úzce spolupracoval. Paní Jarmila byla (minulý čas uvádím z důvodu, že se umělkyně začátkem tohoto roku definitivně rozhodla ukončit svoji více než bohatou kariéru) malířkou mimořádných kvalit. Zanechala po sobě dílo takového rozsahu, že se člověku ani nechce uvěřit, že toto vše dokázal jeden jediný umělec. Kreslila všemi technikami, od realistické kresby, přes abstrakci, perokresby a ilustrace knih. Aby toho nebylo málo, vytvořila několik set tapisérií art protisu (netkaný druh tapisérie, čs. patent) všech velikostí - od velikosti obrazu až po díla desítky metrů čtverečních v architektuře.
    Autorčiny obrazy jsem sice fotil průběžně mnoho let, intenzivněji jsem je začal třídit a tvořit archiv až poslední dva roky. Když jsme se spolu rozhodli vytvořit knihu (do té doby vyšlo jen několik jejích menších katalogů) práci jsem ještě zintenzivnil. Co bylo možné, znovu jsem fotil kvalitnějším fotoaparátem, obvolával jsem její bývalé zákazníky, galerie a poté fotil již prodané obrazy, stejné to bylo i s tapisériemi. 
    Zvláště posledního půl roku mi práce na knize vzala veškerý volný čas, ale nelituji toho. Dokonce jsem se vždy těšil na chvíle, kdy si sednu po večerech nebo víkendech k počítači a budu tvořit. Práce to byla totiž tak povznášející a naplňující, že jsem málem litoval, že v určitý okamžik skončila. 
   V pondělí 18. 6. 2018 proběhne v Brně v kulturním domě Rubínek křest této knihy.

Pozvanka-18-2.jpg
   
   Pokud jste z Brna nebo blízkého okolí, nenechte si ujít tuto neopakovatelnou příležitost setkat se s tak mimořádnou osobností. 
    Kniha "Malířka snů a skutečnosti Jarmila Lorencová" vychází ve velmi omezeném nákladu a byť navzdory relativně vyšší ceně 499 Kč potěší každého, komu je umění alespoň trochu blízké. Nerad to píši, ale tato cena je bohužel cenou v podstatě "pořizovací". Kniha je vázaná, má velikost 230 x 310 mm, 240 stran a je celobarevná. V této velikosti a rozsahu v podstatě není možné vytvořit knihu levnější.
    V knize je celkem 426 fotografií obrazů, rozdělených dle žánrů do 10 kapitol, a dále 96 fotografií tapisérií. Nechybí ani malířčin životopis a výčet všech výstav a také ocenění, které za svůj život získala. Největším oceněním asi byla Cena jihomoravského kraje za celoživotní přínos v oblasti umění z roku 2015.
    I přes velký počet v knize uveřejněný počet obrazů, je to jen zlomek z celé její tvorby. A kdybych měl do knihy umístit všechny nasbírané fotografie, kniha by neměla 240, ale dvakrát tolik stran. I z tohoto úhlu pohledu si člověk dokáže představit a uvědomit, jak velkou osobností akademická malířka Jarmila Lorencová bezesporu je.
 
2005-Lorencova-4-2-Hlinky-001.jpg

Fotografie s výstavy v Brně z r. 2005
 
P5210465.JPG

001_IMG.jpg

 
100-0028_IMG.JPG
 
P4220360.JPG


Hodnocení
Aktuální hodnocení: 5 (24 návštěvníků)
Štítky:
© 1997 - 2022 Agape Brno
všechna práva vyhrazena
předplatné magazínu | vydavatelství | mapa stránek | kontakt
Hluboká 5, 639 00 Brno | tel.: 775 563 052 | info@agapebrno.cz
Tyto webové stránky používají k poskytování svých služeb soubory Cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů Cookies.